De beursgenoteerde televisiedienstengroep Alfacam uit Lint heeft in 2010 4,9 miljoen euro verlies geleden. Om de financi?le draagkracht van het bedrijf te vergroten, gaan de belangrijkste aandeelhouders nu 4 miljoen euro vers geld inbrengen.

Voorts wordt uitgekeken naar partners.*

Het verlies van 2010 werd grotendeels veroorzaakt door het geflopte televisieproject Exqi Plus. Alfacam besloot daarvoor 4,1 miljoen euro af te schrijven.

Voorts leed Alfacam zwaar onder de wereldwijde economische crisis. Er waren minder grote televisieprojecten waarvoor het bedrijf zijn opname-apparatuur kon inzetten. Bovendien kon het minder tweedehandse regiewagens van de hand doen.

En heel wat grote projecten de apparatuur wel kon worden ingezet, gebeurden op verre bestemmingen zoals de Olympische Winterspelen in Vancouver en het WK voetbal in Zuid-Afrika ook hun keerzijde. Daardoor was dit lange tijd onderweg en kon het moeilijk elders worden ingezet.


Financieel

Intussen raakte Alfacam ook financieel wat in de knoei. Het bedrijf besloot daarop om met de banken te onderhandelen over een nieuw afbetalingsplan voor 16 miljoen euro aan leningen: 8 miljoen euro die vervielen in 2010, 5 miljoen voor 2011 en 3 miljoen voor 2012. Alfacam wil de einddata verleggen naar de periode 2013-2015.

De onderhandelingen omvatten ook een inbreng van vers geld door de belangrijkste aandeelhouders. Zij hebben alvast toegezegd om voor 4 miljoen euro nieuwe aandelen te onderschrijven. Dit moet alvast de intrestkosten naar omlaag halen

Tevens kijkt Alfacam uit naar strategische allianties om te groeien in het buitenland. Alle opties liggen daarbij open.